A spirulina - egészség

Egészségvédő élelmiszer
A természetből gyűjtött algák fogyasztása több népnél már évszázadokkal ezelőtt sem volt ritka. Mexikóban a tecuitlatlnak nevezett, Spirulina maxima felhasználásával készített kékeszöld színű sütemény az aztékok kedvelt eledele volt. Közép-Afrikában, a Csád-tó környékén élő Kanembou-törzs tagjai pedig dihének nevezett, főzelékszerű ételt állítottak elő Spirulinából. Az utóbbi 20-30 évben a világ számos országában elkezdték termelni a Spirulina platensis és Spirulina maxima cianobaktériumokat. Élelmiszerként csak steril körülmények között előállított, ellenőrzött minőségű, káros anyagoktól mentes Spirulina használható fel. A biomassza nagyüzemi előállítása jelenleg kizárólag nyitott rendszerben (szabadtéri medencékben) történik. A zárt rendszerű technológiát eddig még csak kísérleti, illetve kisüzemi célokra alkalmazták. A Spirulina-termelés volumene az utóbbi években világszerte számottevően emelkedett. Jelenleg az előállított biomassza döntő mennyisége emberi fogyasztás célját szolgálja, jellemzően egészségmegőrző élelmiszerként (divatos kifejezéssel health foodként) értékesül.
Chlorophyll elősegíti a máj, az epe, a vastagbél, a teljes emésztő rendszer, a nyirokrendszer (nyirokvezetékek, nyirokcsomók), a légző szerveink (tüdő, légcsövek, orr, orrüreg, torok), a vizelet kiválasztó rendszer (vesék, hólyag, húgycső), a bőr (verejték-, könny- és faggyúmirigyek) méregtelenítési folyamatait.
Olyan alapos méregtelenítést végez, hogy azokat a régóta elraktározott és zsírral körbevett savas melléktermékeket és toxinokat is feloldja, és kiüríti a testünkből, amiktől az egyszerűbb méregtelenítő diétákkal vagy böjtökkel nem tudnánk megszabadulni.
Mit tartalmaz?
A Spirulinát tabletta vagy kapszula formájában hozzák forgalomba.
- A termék szárazanyag-tartalma 93-97%.
- A Spirulina platensis fehérjében rendkívül gazdag, átlagosan mintegy hatvan százalékát teszi ki a fehérje.
- Gazdasági szempontból a biliproteinek (pl. c-fikocianin) a legértékesebbek, ezek a vízoldható kék pigmentek — a zöld klorofillel és a narancssárga béta-karotinnal együtt - okozzák a Spirulina jellegzetes kékeszöld színét.
- Zsírsavösszetétele nagyon kedvező, bár jelentős mértékben függ a környezeti feltételektől. Átlagosan mintegy 27-28% telített és 72-73% telítetlen zsírsavat tartalmaz. A zsírsavfrakció 10-30%-a gamma-linolénsav, amely egy viszonylag ritkán előforduló, többszörösen telítetlen, egészségvédő hatással rendelkező zsírsavféleség. Kiváló Spirulina-törzsek használata és megfelelő feldolgozási technológia alkalmazása esetén a biomasszának legalább 1%-át teszi ki a gamma-linolénsav-tartalom.
Gamma-Linolénsav (GLA)
A Spirulina gamma-linolénsav tartalma nagyon magas. A GLA szerepe a szervezet működését tekintve rendkívül sokrétű. Egyrészt fontos az immunrendszer megfelelő működéséhez, másrészt gyulladáscsökkentő hatású, csökkenti a vérnyomást és javítja a keringést. Megakadályozza a vérlemezkék összetapadását, ezáltal csökken a vérrögök kialakulásának veszélye. Pozitívan befolyásolja a koleszterinszintet, így csökkenti az érelmeszesedés kockázatát. Javítja az idegrendszeri működést, kiüríti a felesleges folyadékot a szervezetből. Közismerten kiegyensúlyozó hatása van a vércukorszintre.

Dr. Hass, a Staying Health With Nutriti on című könyv szerzője szerint a GLA a következő tünetek kezelésében volt hatékony:
- A keringési rendszer elváltozásai
- Ízületi gyulladás (reuma és más gyulladásos betegségek)
- Bőrelváltozások (ekcéma, patt anások, dermati ti s)
- Allergiák, asztma
- Szklerózis multi plex
A GLA számtalan különféle módon hozzájárul az immunrendszerverősítéséhez és ennek eredménye messze túlmutat egy „jó állapotbanvlévő immunrendszeren”. 1980-ban semmit nem kutatt ak intenzívebben,vmint a GLA-t. Csak ebben az évben hozzávetőlegesen 200 klinikai kutatástvvégeztek orvosi egyetemeken és kutatóintézetekben világszerte. Horrobin ésvmunkatársai placebo kontrollos humán kísérletekben vizsgálták a GLA hatását a különböző memóriavesztéses állapotokon. A kísérletek eredményeként megállapítható, hogy mind az alkohol által előidézett , mind a skizofrénia okozta memóriadefi cit esetében szignifi káns javulás következett be. A szerzők megállapított ák, hogy a GLA potenciális étrendkiegészítő lehet különböző dementi ás állapotokban, ill. Alzheimer-kórban.

- Ami vitamintartalmát illeti, a Spirulina a béta-karotin leggazdagabb természetes forrása, huszonötször több béta-karotin van benne, mint a sárgarépában.
- Emellett még D-, K- és B12-vitaminból tartalmaz számottevő mennyiséget.
- Sok benne az ásványi anyag is (vas, mangán, magnézium), mégpedig szerves kötésben, vagyis könnyen felszívódó formában.
A spirulina  65-71%  proteinből áll. Ezek a proteinek biológiailag teljesek, ami azt jelenti, hogy megfelelő arányban tartalmazza mind a 8 esszenciális aminosavat.
A legtöbb növényi étel nem teljesértékű, mivel hiányzik belőlük egy vagy több aminosav.

Sajnálatos, hogy szervezetünkből a hiányos táplálkozás következtében hiányoznak a létfontosságú aminosavak. A szervezetnek proteint kell előállítania saját működési problémáinak kijavításához. Ehhez csak olymódon jut hozzá, ha az elfogyasztott élelembenegyidejűleg minden protein összetevő jelen van.
Ha ez nem teljesül, a bevitt aminosavak elvesznek.
Megfelelő protein bevitele esetén is előfordulhatnak emésztési problémák, ez megakadályozhatja az összes összetevő emésztését. A spirulina olyan formában tartalmazza a szükséges aminosavakat, melyek ötször könnyebben emészthetők, mint a hús vagy a szója protein. 
A spirulinában 8 esszenciális aminosav található:

ISOLEUCIN
Az optimális növekedéshez, az intelligencia fejlődéshez és a nitrogén egyensúly fenntartásához szükséges. A szervezet más, nem esszenciális aminosavak létrehozásához is használja.

LEUCIN
Stimulálja az agyműködést, növeli az izomzat energiaszintjét.

LYSIN
Felépíti a vér antitest blokkolását, erősíti a keringési rendszert és fenntartja a természetes sejtnövekedést.

METHIONIN
Létfontosságú lipotropic (zsírt és lipideket metabolizáló) aminosav, fenntartja a máj egészségét. Antistressz tényező, nyugtatja az idegeket.

PHENYLALANIN
A pajzsmirigy számára szükséges, mely thyroxint termel és stimulálja a metabolizmust.

THREONIN
Javítja a bélműködést, és az emésztési hatékonyságát.

TRYPTOPHAN
Megnöveli a B-vitaminok hasznosítását, fokozza az idegek egészségét, és javítja az érzelem stabilitását. Nyugalomérzetet biztosít.

VALIN
Serkenti a mentális teljesítmény és az izmok koordinációját.
 A spirulina nem esszenciális aminosavai:
A spirulina 12 nem esszenciális aminosavak közül 10 fajtát tartalmaz.
A "nem-esszenciális" kifejezés nem azt jelenti, hogy ezekre az aminosavakra a szervezetnek nincs szüksége. Inkább azt jelzi, a szervezet képes előállítani őket, ha szüksége van rájuk, ha megkapja a megfelelő élelmiszer összetevőket. Kétségtelenül a szervezetet sokkal jobban szolgálja, ha ezeket a kitűnő protein összetevőket készen és teljességében megkapja a bevitt élelemmel együtt, mivel minden aminosavnak jelen kell lennie ahhoz, hogy a sejt enzimeket, proteineket, hormonokat és agykémiai anyagokot, illetve a metabolizmushoz szükséges összetevőket elő tudja állítani. Szervezetünk biokémiai elemek ezreiből áll, és működik.

ALANIN
(5,82%) Erősíti a sejtfalakat.

ARGININ
(5,98%) Fontos a férfiak szexuális egészségéhez, az ondófolyadék 80%-a arginin.
Segíti a vér méregtelenítését.

ASZPARTÁMSAV
(6,34%) Segíti a szénhidrát sejtenergiává alakulását.

CYSTIN
(0,67%) Segíti a hasnyálmirigy egészségét, amely stabilizálja a vércukrot és a szénhidrát metabolizmust. Használják néhány tipusú ételallergia és intolerancia csillapításához.

GLUTAMINSAV
(8,94%) A glukózzal az egyik alapvető agysejt tápanyag. Az alkohol iránti vágy csökkentésére használják és stabilizálja a mentális egészséget.

GLYCIN
(3,5%) Elősegíti a sejtek energia és oxigén felhasználását.

HISTIDIN
(1,08%) Erősíti az idegpálya kapcsolódást, különösen a hallószervekben.
Süketülés esetén az állapot visszafordításában használják.

PROLIN
(2,97%) A glutaminsav előanyaga.

SERIN
(4%) Segíti a fül idegrostok zsíros védőburkának létrehozását.

TYROSIN
(4,60%) Lassítja a sejtek öregedését, elnyomja a hypothalamus éhségközpontjának működését. A phenilalaninből képződhet. Szerepet játszik a haj és a bőr megfelelő színének kialakításában, illetve a napégés elleni védelemben.


 Ásványi anyagok:
Bár a proteinek az élet építőkockái, nagyon sok nyomelem komoly hatással van egészségünkre és a szervezet metabolizmusára. A spirulina esszenciális ásványi anyagokat és nyomelemeket is tartalmaz, melyeket növekedése során nyel magába, könnyen felszívódó formában:
KÁLIUM  (15,400 mg/kg) Az egyik legfontosabb ásványanyag, mely szabályozza a szervezet elektrolit szintjét. Hiánya szívbetegséget, magas vérnyomást, mellékvese kimerülést és izomsorvadást okozhat.

KÁLCIUM  (1,315 mg/kg) A szervezetben legbőségesebben található anyag, különösen fontos a csontok és fogak egészségéhez, de szerepet játszik, az izmok idegpálya átvitelében. A spirulina körülbelül annyi kálciumot tartalmaz grammonként, mint a tej. 
CINK  (39 mg/kg) Több, mint 30 létfontosságú enzim reakciójához szükséges ásványanyag.
Kiemelkedő hatása van a mentális egészségre, a bőrtónusra, a prosztata funkcióra és az öngyógyító képességre.

MAGNÉZIUM  (1,915 mg/kg) Hiánya izomgörcsöket, így szívrendellenességet is okozhat.
Elősegíti a B és C vitaminok, illetve a protein beépülését.

MANGÁN (25 mg/kg) Aktiválja az enzimrendszert, a cinkkel együtt. Elősegíti a neurotransmitter acetylcholin működését, és a vércukor szintjének stabilizálását.

SZELÉN (0,40 ppm) Eredetileg mérgező nehézfémnek gondolták, ma már tudják, hogy szükséges az egészséghez. Megakadályozza az öregedést, a veszélyes oxidációt és a szabadgyökök képződését, csökkenti a rákkeltő anyagok mérgező hatását és hatékonyabbá teszi a szívműködést.

VAS  (580 mg/kg) Elősegíti a hemoglobin, az oxigént szállító vérpigmenteket képződését, melyek az egészséges vörösvérsejtekben találhatók. A vashiány a leggyakoribb a szülőképes korú nők között.

FOSZFOR (8,42 mg/kg) Az emberi szervezet második legfontosabb ásványa, gyakorlatilag minden egyes sejtben megtalálható. A kálciummal együtt hat, és fenntartja a csontsűrűséget. Elősegíti a szénhidrátok és a B-vitaminban található niacin és riboflavin emésztését. 
Vitaminok
A spirulina számos vitamint is tartalmaz, melyek minden élő szervezet számára szükségesek a metabolizmus folyamatában:
PYRIDOXIN vagy B6  (3 mg/kg) Szerepet játszik a protein lebontásában és beépülésében. Védi a szív egészségét, stabilizálja a női hormonszinteket. Dr. Carl Pfeiffer bizonyította, hogy a B6 vitamin a cinkkel együtt képes a skizofrénia néhány formáját gyógyítani.
BIOTIN  (0,4 mg/kg) A szénhidrát metabolizmusa során a biokémiai reakciók közben keletkező szénmonoxidot szállítja. Co-enzimként is működik, a B-vitamin komplexum feldolgozása során. A nyers tojásfehérje és néhány nyers hal elpusztítja a biotint.
COBALAMIN vagy B12  (2 mg/kg) Az összes vitamin közül ezt tudja a legnehezebben megszerezni a szervezetnövényi forrásból. A spirulina nagyon gazdag ebben a ritka vitaminban, 250%-kal többet tartalmaz, mint a marhamáj, melyről régebben azt gondolták, hogy a leggazdagabb természetes forrás. Egy adag spirulinával könnyedén túllépi a napi 1,5-3 milligramm ajánlott fogyasztást. A B12 hiánya vészes vérszegénységet, az idegek degenerációját, korai szenilitást, kövérséget és mentális betegségeket okoz, mely skizofréniával is járhat. 
Az ismert gyógytermékek és kapszulák többsége - sajnos a feleségem által nagyrabecsült készítmény is - ma már szintetikus B-12 vitamint tartalmaz. Ezért állt át spirulinára.

PANTOTÉNSAV (11 mg/kg) "Stressz" vitamin, melyet a mellékvese használ a koleszterinnel és C-vitaminnal együtt a kortizon és más sztereoidok előállítására, válaszként a fizikai és mentális stresszre. Hiánya erősíti az allergia érzékenységét, a fertőzéseket és a degeneratív betegségeket, mint az arthritis és a reuma. A fekélyeket és hypoglycemia kialakulását is vitaminhiánnyal hozzák összefüggésbe.

FOLSAV  (0,5 mg/kg) Létfontosságú a a vörösvérsejtekben a megfelelő hemoglobin képződésében.
Hiánya visszamaradó növekedést, bőrpigment betegségeket, korai őszülést okoz.

INOSITOL  (350 mg/kg) Életfontosságú lipotropikus élelem, amely fenntartja a májs egészségét, és segíti a rákkeltő méreganyagok lebontását, különösen a női hormonok feleslegét. Normalizálja a vér koleszterinszintjét. A máj cholint, inositolt használ a lecitin előállításához. A szervezet számára az inositol második legfontosabb vitamin, a niacin után. Tanulmányok jelezték, hogy az inositol a biotinnal csökkenti a hajhullást.

NIACIN  (118 mg/kg) Nikotinsavként és niacinamid néven is ismerjük. Utóbbiak alternatív formulák, a niacin a lényeges a testi egészséghez. Dr. Abram Hoffer teljesen kigyógyított skizofrén eseteket a niacin használatával. Hatásos koleszterinszint csökkentő.

RIBOFLAVIN vagy B2 (40 mg/kg): A legáltalánosabb vitaminhiányt okozó, hályogot, látási problémákat, vizesedő szemeket és kezelhetetlen ekcémát okoz.

THIAMINE vagy B 1 (55 mg/kg) Az étkezéssel bevitt szénhidrát lebontásának co-enzime. Fenntartja a vér glukóz szintjét. Hiánya gyengeséget, szívkárosodást, hasi problémákat és rossz oxigénállátást, erős hiánya halált is okozhat; a kritikus mérgezés a nem feldolgozott szénhidrát részekből keletkezik.

TOCOPHEROL vagy E-vitamin (190 mg/kg) A spirulina grammonként több E-vitamint tartalmaz, mint a tiszta búzacsira grammonként. Ez a vitamin védi a szívet és a keringés egészségét, segíti a sejtek oxigénellátását, így is védve a szervezetet az öregedés ellen. 
Karotének
A növényi élelmiszerek néhány anyaga nem valódi vitamin, csak előanyagot biztosít a szervezet számára, melyből az a megfelelő vitaminokat képes létrehozni. A spirulina ilyen formájú összetevője a karotén, ebből lesz az A-vitamin.
Az igazi A-vitamin előformázott állapotban csak állati élelmiszerekben található, például a májban. Az A-vitamint ebben a formában sokszor a mérgezéssel és túladagolással hozták összefüggésbe, mivel zsírban oldódik, és nem teljesen ürül ki a szervezetből.
Ezzel ellentétben a növényi élelmiszerekben levő karotén komplexumból csak a szükséges mennyiség alakul át A-vitaminná, minimalizálva a mérgezés veszélyét.
A spirulina és más algák elsődleges A-vitamin előanyagok - alga karoténok, melyek a halmájban keletkeznek és koncentrált A-vitamint tartalmaznak.
A spirulina sárga/narancs cryptoxanthin és beta-karotén pigmenteket tartalmaz, melyekből az A-vitamin képződik. Két karotén egység alakul át egy komplett A-vitamin egységgé, amikor a szervezet igényli. A spirulina 4.000 mg/kg karotént tartalmaz az alábbi formában:

Alpha-caroten -- nyomokban
Beta-caroten -- 1,700 mg/kg
Xanthophylis -- 1,000 mg/kg
Cryptoxanthin -- 556 mg/kg
Echinenone -- 439 mg/kg
Zeaxanthin -- 316 mg/kg
Lutein -- 289 mg/kg 
Enzim pigmentek
Bár a spirulinában található proteinek, ásványi anyagok, vitaminok kitünőek, ez a miniatűr organizmus biokémiai szempontból fontos pigmentekben is gazdag. Pigmentek nélkül az organizmusok nem képesek szintetizálni azon enzimek sokaságát, melyek a metabolizmus egyensúlyához szükségesek.
Klorofill 
A legjobban látható pigment a klorofill, a zöld molekula, amely a leggyakoribb a növényekben. Ionokat bocsát ki, ha a napfény energiája éri. Ezek a szabad ionok stimulálják a biokémiai reakciót, mely létrehozza a proteineket, vitaminokat és cukrokat. A klorofillt néha "zöld vér" néven is említik, mert hasonló az emberi vérben található hemoglobin molekulához.
Valójában mindkettő közel hasonló molekuláris struktúrából épül fel, ezeket pyrrol gyűrűnek nevezik, és kémiai nevén "porphyrin pigment" néven ismerik a tudósok. A különbség, hogy a klorofill magja egy magnézium molekulát, a hemoglobin egy vas molekulát tartalmaz.
A magnézium zöld szint ad a klorofill molekulának, és szerepet játszik más anyagok előállításában, míg a vas vörös színt ad a hemoglobinnak, és a porhyrin molekula funkcióját megváltoztatja az anyag keringetésére és lebontására.
A klorofill gyorsítja a sérült májsejtek regenerálódását, és az erek tágításával növeli a vérkeringést az összes szerv irányába. A szívben a klorofill segíti az irányító összehúzódások idegi impulzusainak átvitelét. A szívdobogás ütemét lassítja, mégis minden összehúzódás erejét növeli, így javítva a vérkeringés teljes hatékonyságát. 

Phycocyanin 

A kékes színt adó pigment a phycocyanin, körülbelül 7%-os koncentrációban van jelen, összehasonlítva a klorofill 1%-os tartalmával. A phycocyanint az emberi bilirubin pigmenttel kapcsolják össze, melyek fontosak az egészséges májfunkcióhoz és az aminosavak emésztéséhez.
Porphyrin 
Egy másik fontos pigment, a vörös összetevő, mely a hemoglobin aktív nucleust hozza létre. Ehhez a stuktúrához kapcsolódik a B-12 vitamin polypyrrol molekulája, mely nélkülözhetetlen az egészséges vörösvérsejtekhez. Ezek és más kisebb pigmentek, mint a phycoerythrin, tetrapyrrole, phytonadion és a karotének nem csak színt adnak az élő organizmusnak, hanem a metabolizmus folyamatánál is szerepet játszanak. 
Zsírok, cukrok, sók és kalóriák:
Valószínüleg nehéz elképzelni, hogy a koncentrált élelmiszer forrás, mint a spirulina nincs tele zsírokkal és kalóriákkal. Csodálatos módon a spirulina csak 7 százalék lipidet tartalmaz, ezek többségét is esszenciális zsírsavak formájában, melyek nagy szerepet játszanak a koleszterin szintjének normalizálásában.

Az esszenciális zsírsavakat valamikor F-vitaminnak nevezték, beleértve a linoleic, linolenic és arachidonic savat. Ezeket használja a szervezet a prostaglandin termeléshez, mely a vérnyomás és a kapillárisok hormonális rugalmasságát szabályozzák. Az esszenciális zsírsavakat minden sejt használja, és különösen fontosak az oxigénszállítás szempontjából. Hatással vannak a haj, bőr, körmök egészségére, és szerepet játszanak a véráramban levő koleszterin lebontásában. Nem veszélyes zsírok, és létfontosságúak az egészséghez.

A spirulina nagyon kis mennyiségű cukrot tartalmaz. Szénhidrát tartalma durván 10-15%, elsődlegesen rhamnos és glycogen formájában. Ezt a két poliszacharidot könnyen feldolgozzák az emberi sejtek és minimális hatásuk van az inzulinra. A spirulina cukorja, gyors energiát ad a hasnyálmirigy vagy hypoglycemia megváltoztatása nélkül. Kalória szempontjából a spirulina gazdaságos. Körülbelül 3,9 kalória/gramm proteint tartalmaz. A marhahúsból 65 kalóriát kellene fogyasztania 1 gr protein beviteléhez. Egy 250 mg-os spirulina tabletta 1 kalóriát tartalmaz!

Néhány ember aggódik a nátriumbevitele miatt, ezért elkerüli az olyan tengeri ételeket, mint a nori, wakami és a kombu. Pedig ezek a tengeri moszatok nagyon táplálóak, igaz jelentős mennyiségű nátriumot tartalmaznak. A spirulinában nincs jelen a probléma, tablettánként 0,206 gr a nátriumtartalma. A legtöbb magas vérnyomásban szenvedő beteg 2 gramm vagy kevesebb nátriumot fogyaszthat naponta. A spirulinában ennél jelentősen kevesebb található, így azokra sem veszélyes, akiknek sódiétát írt elő az orvos.